Sa montezi panouri radiante constituie oricând o opţiune viabilă şi eficientă.

Panourile radiante reprezintă o soluţie alternativă de încălzire a unui spaţiu, precum şi o opţiune de a oferi unei încăperi un aspect modern, high-tech.

Sunt preferate ca modalitate de încălzire a unei locuinţe în zonele în care nu există o reţea de gaze naturale pentru a utiliza o centrală termică sau convectoare pe gaz.

De ce încălzire cu panouri radiante?

Ce sunt panourile radiante? Panourile radiante sunt nişte dispozitive care generează căldură cu ajutorul radiaţiilor cu infraroşu, în procesul acesta utilizându-se energia electrică.

Sunt disponibile în modele şi forme variate, cu un aspect high-tech (unele sunt foarte asemănătoare led-urilor TV. Unele dintre modele chiar beneficiază de personalizare prin pictarea unor imagini, ceea ce le aseamănă unor tablouri), panourile radiante reuşesc să impresioneze.

 • Spre deosebire de multe dintre sursele de încălzire a unui spaţiu, panourile radiante sunt ecologice iar nivelul de noxe emis, precum şi gradul de poluare este zero;
 • Timpul de instalare a unui sistem de panouri radiante este foarte scurt (maxim 2 ore), iar costurile implicate sunt extrem de scăzute în comparaţie cu montarea unei centrale termice şi a sistemului aferent de radiatoare pentru încălzire;
 • Spre deosebire de instalarea unei centrale termice unde este nevoie de o serie de autorizaţii, avize speciale şi proiect de montare, în cazul panourilor radiante, montarea se poate efectua chiar şi de către o persoană neautorizată sau de un electrician;
 • Constituie o soluţie eficientă de încălzire a spaţiilor cu suprafeţe şi înălţimi mari, raportul dintre suprafaţa încălzită şi costurile implicate fiind unul foarte bun;
 • Constituie o soluţie pentru persoanele care au anumite probleme medicale, fiind o sursă de îmbunătăţire a stării de sănătate (nu creează umiditate, aer uscat, nu generează praf şi nici mirosuri);
 • Prezintă riscuri foarte scăzute de a pune în pericol viaţa persoanelor şi a spaţiilor în care sunt amplasate datorită caracteristicilor;
 • Generează căldură foarte rapid (5-10 minute), fiind mult mai eficiente decât celelalte forme de încălzire a unui spaţiu care au nevoie de până la 30 de minute pentru a ajunge la randamentul optim;
 • Întreţinerea la panouri radiante este foarte uşoară, acestea neavând nevoie de o curăţare specială sau de solicitarea de ajutor profesionist;
 • Durată de viaţă îndelungată, de până la 15 ani, în condiţii optime de utilizare.

Cu toate că prezintă aceste avantaje, panourile radiante sunt o soluţie destul de costisitoare din punct de vedere al preţului de achiziţie (cel mai ieftin panou radiant are un preţ de vânzare de aproximativ 500 Ron), dar şi în termeni de consum de energie electrică.

Bazându-ne pe aceste considerente, alegerea panoului radiant se va dovedi întotdeauna una foarte avantajoasă.

Iată care sunt criteriile pe care trebuie să le iei în calcul atunci când intenţionezi să-ţi achiziţionezi panouri radiante:

 • Capacitatea de încălzire – este foarte important să ştii exact care este suprafaţa care trebuie încălzită pentru a achiziţiona tipul corect de panou radiant. Suprafeţele mici (garsoniere, apartamente mici) nu au nevoie de panouri radiante cu o capacitate prea mare, fiind acceptate orice variante de până în 30 mc, dacă acestea au dimensiunea corespunzătoare. Situaţia se schimbă în cazul sălilor destinate evenimentelor sau restaurantelor, acolo fiind necesare panouri radiante de dimensiuni mari cu o capacitate de încălzire pentru 50 mc.
 • Tipul de încălzire – sunt recomandate acele panouri radiante care generează un nivel de peste 90% de căldură bazată pe radiaţii în infraroşu, dat fiind faptul că există şi anumite panouri radiante care generează căldură prin convectie.
 • Randamentul încălzirii – este foarte important ca panoul radiant să încălzează o suprafaţă cât mai extinsă dintr-o cameră, tocmai pentru a genera un raport costuri-eficienţă cât mai performant. Pentru spaţiile cu suprafeţe mici sunt suficiente panouri radiante de 800-1000W, în timp ce pentru spaţiile mari, panourile de până în 2000 W asigura gradul necesar de încălzire fără probleme.
 • Nivelul de funcţionalitate – un panou radiant eficient este acel dispozitiv care îi oferă utilizatorului posibilitatea de ajusta temperatura şi care vin la pachet cu un termostat şi o telecomandă pentru reglarea temperaturii ambientale.
 • Tipul rezistenţei – este foarte important ca rezistenţa să fie confecţionată din material ceramic sau din argint, dat fiind faptul că aceasta are o durată de viaţă care poate ajunge foarte uşor la 10 ani, în condiţiile optime de folosire.
 • Nivelul de protecţie al dispozitivului (standardul IPX) – cu cât mai bine este protejată unitatea împotriva pătrunderii unor corpuri străine (apă, praf, elemente solide, etc.), cu atât mai ridicată va fi rezistenţă în timp a dispzotivului. Minimul de standard IPX care îţi conferă o siguranţă ridicată este 4, în timp ce 5 şi 6 îţi garantează fiabilitatea maximă.

Concluzie

Panourile radiante reprezintă o soluţie optimă pentru încălzirea cât mai eficientă a spaţiilor, remarcându-se prin multitudinea de facilităţi oferite utilizatorului.

Graţie caracteristicilor şi designului spectaculos, panourile radiante constituie nu doar o excelentă modalitate de încălzire a unei încăperi, ci şi un element de personalizare a acesteia.